Rakovina konečníka a hrubého čreva patria medzi veľmi časté zhubné ochorenia, ktorých výskyt za z roka na rok zvyšuje. Najčastejší výskyt je vo veku medzi 40-65 rokom života. Ochorenie vykazuje vysokú úmrtnosť nielen na Slovensku ale aj vo svete. Pri včasnom stanovení diagnózy v počiatočných štádiách je ochorenie liečiteľné.

Presná príčina rakoviny hrubého čreva a konečníka nie je známa. Známe sú však viaceré rizikové faktory, ktoré sa môžu podieľať na jej vzniku. Medzi rizikové faktory patria faktory vnútorného prostredia – endogénne ako napr. dedičnosť, látková premena, metabolizmus a pod., ale i faktory vonkajšieho prostredia, kde zaraďujeme spôsob stravovania a životný štýl, prejedanie sa, nadváhu a príjem niektorých potravín konzumovaných v nadmernom množstve ako živočíšne tuky, bielkoviny, cukor a soľ. Ďalej je to nedostatok niektorých látok v potrave ako je vláknina, ovocie, zelenina, nedostatok vitamínov, minerálov a výživných látok. Taktiež je to príjem škodlivých látok typu plesňový jed-aflatoxín a príjem škodlivín, ktoré sa dostávajú do potravín počas ich výroby (produkty spaľovania pri grilovaní, údení, pozostatky hnojív). Nezanedbateľné je fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu a karcinogénne látky v prostredí, ktoré sa dostávajú do organizmu.

Vyvážená a zdravá strava napomáha chrániť pred rakovinou. Pravidelné preventívne prehliadky u odborných lekárov napomáhajú odhaliť včasné štádia tohto ochorenia a tým prispievajú k ochrane zdravia človeka.

Epidemiologické štúdie venované účinkom niektorých látok obsiahnutých v zelenine, poukazujú na skutočnosť, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú krížokvetú zeleninu ako je brokolica, kapusta, kel a karfiol majú významne nižší výskyt niektorých typov zhubných nádorových ochorení. Krížokvetá zelenina obsahuje viacero fytochemických látok s priaznivými účinkami na ľudský organizmus, medzi ktoré patrí aj Indol-3-karbinol. Pôsobí na viacerých úrovniach bunkového metabolizmu, priaznivo ovplyvňuje hormonálny metabolizmus, napomáha zabraňovať rastu a podporuje zánik nádorových a ľudským papilomavírusom zmenených buniek. Indol-3-karbinol má aj výrazné antioxidačné účinky.